Ewa Wachowicz robi słodkie oponki bez dodatku sera. Wychodzą obłędnie puszyste i pyszne

Dodano:
Drożdżowe oponki Źródło: Shutterstock / szmuli
Jedni mówią oponki, inni całuski. Jedni dodają ser do ciasta, a inni robią ten słodki przysmak bez niego. I do tej drugiej grupy należy Ewa Wachowicz, która zdradził przepis na pyszne oponki.

Ewa Wachowicz znana m.in. z popularnych programów kulinarnych pochwaliła się w mediach społecznościowych swoją wersją pysznych oponek (w wielu domach nazywanych całuskami). Przepis na karnawałowy przysmak, idealny także na Tłusty Czwartek pokazała również przepis, który miał swoją premierę w jednym z odcinków polsatowskiego programu "Ewa gotuje". Fanów Ewy Wachowicz zaskoczyło, że to oponki bez sera.

Jak zrobić smażone oponki na słodko?

Słodkie oponki z przepisu Ewy Wachowicz to oponki na bazie drożdżowego ciasta. Można wykorzystać do ich zrobienia zarówno drożdże suche, jak i świeże (Wachowicz w przepisie podaje proporcje na oba rodzaje).

Ważne, aby dać ciastu, a potem wyciętym oponkom wyrosnąć i dopiero kłaść je na rozgrzany, głęboki tłuszcz. U Ewy Wachowicz to mieszanka smalcu i masła klarowanego, ale można takie oponki również usmażyć np. na oleju rzepakowym.

Przepis: Słodkie oponki Ewy Wachowicz

Karnawałowy przysmak.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
718 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki
  • 10 g drożdży instant (30 g świeżych)
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • cukier puder do dekoracji

do smażenia:

  • masło klarowane
  • smalec

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaMleko podgrzej w rondelku. Wrzuć masło. Posłodź cukrem i cukrem z wanilią. Gdy masło się roztopi, a cukier rozpuści wsyp drożdże i wymieszaj wszystko. Mąkę przesiej do miski. Zrób dołeczek i wlej do niego mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Wymieszaj łyżką. Gdy zaczną robić się kluchy, dodaj żółtka. Posól i dodaj skórkę z cytryny. Wyrób ciasto ręką, przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Robienie oponekCiasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Za pomocą 2 pierścieni (lub szklanki i kieliszka) wycinaj oponki. Ułóż je na desce, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do podrośnięcia.
  3. Smażenie oponekW garnku wymieszaj smalec z masłem i rozgrzej mocno. Smaż oponki z obu stron. Gotowe odsącz na papierze i oprósz cukrem pudrem.

Smażone środki z oponek

Fani Ewy Wachowicz potwierdzają, że przepis jest rewelacyjny. „Dziękuję! Po 40 latach ponownie odważyłam się zrobić drożdżowe ciasto i wyszło, wyszło, wyszło z miski....a oponki zniknęły w mgnieniu oka! Mąki 10 kg zamówiłam, bo ruszam z produkcją dla znajomych” – napisała jedna z internautek.

Wiele osób zwracało uwagę, że u nich w domach całuski zawsze były z serem, ale jedna z kobiet, napisała jeszcze o czymś, co pewnie wiele osób pamięta ze swojego dzieciństwa. Wiele gospodyń smażyło zarówno oponki, jak i ich środki, z których wychodziły minipączki. „Moja babcia robiła oponki, jak byliśmy mali, zawsze z serem, a każdy wręcz walczył o te wykrawane okrągłe środki, bo ta samo były smażone” – napisała fanka Wachowicz.

Źródło: smaki.pl, Instagram/@ewawachowicz
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...